"כשאזרח מתבקש לבצע אימות חשבון בנק למשל, שואלים אותו לדוגמה מהו שם בית הספר בו למד או שם סבתו. אם הורים מפרסמים על הילד שלהם חלק מהמידע הזה, אותו מידע עלול להיאסף ולסייע לגורמים עבריינים לגנוב את זהותו של הילד בשלבים מאוחרים יותר של חייו. הורים בתמימותם לא יודעים שברגע שמפרסמים מידע כמו שנת לידה, בית ספר, שם כלב ועוד, הם עלולים להקל מאוד על גניבת הזהות של הילד". כך מסביר עו"ד ד"ר סאני כלב, ממונה מחקר במחלקת חדשנות ופיתוח מדיניות ברשות להגנת הפרטיות במשרד המשפטים, בעקבות המקרים הרבים בהם הורים מעלים תמונות של ילדיהם או משתפים פרטים תמימים כמו שם בית הספר בו הם לומדים ברשתות החברתיות, מבלי לדעת את הסכנות שבכך.
לצד סכנות כמו חשיפה לפדופילים עלולים להיווצר גם נזקים כלכליים. כך למשל, מחקר של Barclays Bank מצא כי שיתוף מידע על ידי הורים הוא "החולייה החלשה" בסיכון להונאה מקוונת וגניבת זהות, ושהורים החושפים מידע רב על ילדים ברשת מסכנים אותם מבחינה כלכלית. הבנק העריך כי עשור של שיתוף יתר של הורים במידע אישי ברשת יגרום ל-7.4 מיליון מקרים בשנה של הונאת זהות עד שנת 2030.
1 צפייה בגלריה
"הורים בתמימותם לא יודעים שברגע שמפרסמים מידע הם עלולים להקל מאוד על גניבת הזהות של הילד"
"הורים בתמימותם לא יודעים שברגע שמפרסמים מידע הם עלולים להקל מאוד על גניבת הזהות של הילד"
"הורים בתמימותם לא יודעים שברגע שמפרסמים מידע הם עלולים להקל מאוד על גניבת הזהות של הילד"
(צילום: shutterstock)

תופעת החשיפה והשיתוף של מידע אודות ילדים על ידי הוריהם ברשתות חברתיות הוגדרה בין היתר כ-Sharenting (שילוב של המילים Share ו-Parenting). כך, מידע אישי רב על ילדנו - ממידע טכני לכאורה הנוגע אליהם, דרך מידע רגיש וסרטונים מרגעים אינטימיים, וכלה במידע העלול להיות משפיל ומביך - מועלה לרשת על-ידי הורים ובני משפחה אחרים, וזאת במקרים רבים ללא הסכמת הילדים, באופן העלול לסכן את הילדים ולהשפיע על חייהם ועתידם.
ברשות להגנת הפרטיות מציינים כי חשיפה ושיתוף של מידע על אודות ילדים המועלה על ידי הוריהם עלול לייצר עבור הילדים "טביעת רגל דיגיטלית", שתאפשר לחברות מסחריות ליצור פרופיל מדויק לצורך טירגוט הילדים לצרכים מסחריים. מידע זה עלול אף ליפול לידיהם של גורמים שליליים, ולהוות כאמור מקור מרכזי להונאה ולגניבת זהות.
למה הורים לא מודעים כשהם משתפים ברשת תמונה של ילדם או פרט אודותיו? עו"ד כלב: "הם לא יודעים לאן המידע הזה עלול להתגלגל. כל תמונה שעולה עלולה להגיע לאתרי פורנו, לאתרים של פדופילים. כך לדוגמה, הורים המשתפים ברשת חברתית כי ילדם משתתף בחוג מסוים, תוך שהם מפרטים את זמני החוג ומיקומו, עלולים להקל על גורמים שליליים להגיע אל הילד וליצור עמו קשר. חוץ מזה, חשוב להבין שחברות מסחריות משתמשות היום במידע לצרכים רבים, בין היתר כדי לטרגט את הילד ולשווק לו מוצרים. המידע הזה יכול לעבור גם לחברות מסוימות כמו חברות ביטוח. אם למשל הילד ירצה לעשות ביטוח בהיותו בוגר ומצהיר שמצבו הרפואי הוא מסוים, יכול להיות שמידע מסוים שההורים העלו עליו לפני כן יגלה דברים אחרים. זה למעשה לא מאפשר לאדם להתחיל דף חדש.
"כמו כן, מוצרים יכולים להיות משווקים לילדים על סמך מידע כזה שמפרסמים עליהם. חשוב להבין כי כל מידע שאני כהורה מעלה, בסופו של דבר יכול לפגוש את הילד בשלב מאוחר יותר בחיים שלו. חשוב גם להתייחס לפן הפסיכולוגי. מידע שההורים מעלים על הילד (רפואי, התנהגותי ועוד) יכול להשפיע בעתידו על קבלה לעבודה וגם ביחסים עם חבריו. למשל, הורים המשתפים מידע רגיש על ילדם התינוק לשם התייעצות עם גורמי מקצוע או עם הורים אחרים (לדוגמה, על כך שהוא מרטיב בלילות), ולאחר מספר שנים, בזמן שהילד הפך מתבגר, המידע מתגלה ברשת על-ידי חבריו ומופץ ברבים".
חשוב להבהיר כי ככלל, שיתוף וחשיפה של הורה בנוגע למידע על ילדו, כחלק ממערכות היחסים שלו עם אחרים ובמסגרת חשיפת מידע על עצמו ועל חייו, אינם אסורים כשלעצמם. אולם, ברשות מדגישים כי אין בכך כדי להכשיר חשיפה ושיתוף של מידע על ילדו ברשתות חברתיות, בנסיבות בהן הפרסום עלול לפגוע בפרטיות הילד ללא הצדקה ובהיעדר הסכמתו לכך.
כך למשל, בשנת 2018 פסק בית משפט באיטליה לטובת נער בן 16 שתבע את אמו בגין פרסום תמונות ומידע על אודותיו בפייסבוק ללא הסכמתו. בית המשפט קבע שאם אמו של הנער תמשיך בחשיפת מידע הנוגע אליו או תסרב להסיר מידע שחשפה בעבר, היא תחויב בתשלום קנסות כבדים. במקרה אחר פסק בית המשפט לערעורים בנורבגיה כי אם אשר פרסמה בפייסבוק תמונה וסרטון של בתה בוכה ללא הסכמתה, הפרה את פרטיות בתה, וחייב אותה בתשלום קנס.
עו"ד סאני כלבעו"ד סאני כלבצילום: שרון ויונטה

ממה להימנע?

לפניכם כמה מהמלצות הרשות להגנת הפרטיות, המתפרסמות כאן לראשונה, בנושא חשיפה ושיתוף מידע על ילדים ברשת על ידי הורים:
  • לפני שמשתפים מידע על ילדכם חשבו האם המידע עלול להשפיע לרעה על חייו ועל עתידו. ככל שכן, רצוי להימנע מפרסום המידע.
  • הימנעו ככל הניתן משיתוף מידע העשוי לאפשר לגורמים עוינים להגיע לילדכם וליצור עמו קשר, כגון נתוני מיקום; כתובת; מספר טלפון; ותחומי העניין שלו.
  • השתדלו גם להימנע מפרסום מידע העשוי לשמש להזדהות או לאימות זיהוי, כגון: עיר הולדתו של הילד; שם בית ספרו; שם הנעורים של הוריו; שם חיית המחמד שברשותכם, וכן הלאה.
  • בטרם שיתוף וחשיפת מידע על אודות ילדכם ברשת שתפו אותו בכך.
  • יש להעדיף שיתוף מידע על ילדיכם ברשתות להעברת מסרים מידיים (כגון וואטסאפ) על פרסום מידע ברשתות חברתיות פתוחות ופומביות, כגון פייסבוק או אינסטגרם.
  • אם בכל זאת בחרתם לשתף מידע ברשתות חברתיות - העדיפו לעשות כן בקבוצות סגורות של חברים/עוקבים ולא בעמודים פומביים. יש גם אפשרות לנעול את החשבון.
  • חשוב גם לא לשכוח את ההיבטים הפסיכולוגים: מומלץ להימנע מחשיפה ושיתוף של כל מידע שפרסומו עלול ליצור לילדכם מבוכה או להשפילו, בעת מועד הפרסום או בעתיד. חשיפת מידע שכזה, בנסיבות מסוימות, עלולה להיחשב גם הפרה של הוראות חוק הגנת הפרטיות.
  • הימנעו מפרסום תמונות וסרטונים המציגים את ילדכם בעירום או בסיטואציות אינטימיות. חשיפת מידע שכזה עלולה להוות הפרה של הוראות סעיף 24 לחוק הנוער (טיפול והשגחה).
  • מומלץ להימנע, ככל הניתן, משיתוף וחשיפה של מידע רגיש על ילדכם (כגון מידע רפואי ומידע על נטייה מינית) או מידע העלול להביא לחשיפתו של מידע שכזה.
  • בכל מקרה, בחנו אפשרות לחשוף את המידע באופן אנונימי שימנע את חשיפת זהותכם וזהות ילדכם.
  • השתדלו שלא לחשוף או לשתף מידע העלול לפגוע בדימוי של ילדכם אל מול חבריו וביכולתו לעצב דימוי זה ולשלוט בו כראות עיניו. אם אתם לא בטוחים, התייעצו עם ילדכם.
  • בכל מקרה, מומלץ כי בעת פרסום תמונות תמנעו מחשיפת פניו של ילדכם, במיוחד אם הפרסום נעשה באופן פומבי ונרחב, וכשמדובר בילדים צעירים. שיקלו למחוק מידע שפרסמתם על ילדכם מרשתות חברתיות בנסיבות בהן כבר אין צורך בהמשך פרסומו.
  • הימנעו מפרסום מידע אישי על ילדיהם של אחרים (לרבות תמונות וסרטונים בהם מופיעה דמותם), אלא בהסכמת הוריהם. כאשר מדובר במתבגרים, רצוי לקבל גם את הסכמת הילדים עצמם.